U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano uz popodnevnu oblačnost

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je pretežno sunčano. Više oblačnosti ima na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Drvar 10, Bihać i Ivan Sedlo 11, Livno i Sokolac 12, Prijedor i Sanski Most 13, Banja Luka i Gradačac 14, Bugojno, Doboj, Grude, Sarajevo, Široki Brijeg, Srebrenica, Stolac i Zenica 15, Bijeljina, Trebinje, Tuzla i Zvornik 16, Neum 19, Mostar 22 stepena.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne pretežno sunčano, uz povećanje oblačnosti u drugoj polovini dana.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 25, na jugu zemlje do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Ugodnije u odnosu na protekli period. Nakon svježije noći i mirnijeg sna, većina ljudi će se osjećati bolje i tokom prijepodneva.

U drugom dijelu dana, kod osjetljivih osoba moguće su umjerene poteškoće obzirom da će temperature porasti, stoga je poželjno umanjiti aktivnosti, uz provođenje mjera zaštite od UV zračenja prilikom boravka na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog sanacionih ardova na brojnim dionicama

U jutarnjim satima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je mjestimično smanjena, zbog magle. Na brojnim dionicama u toku su sanacioni radovi, pa apelujemo na vozače da voze oprezno i da poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljan je saobraćaja na snazi je u tunelu Vinac na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (dva mosta preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša zatvoren zbog radova. Na GP Metaljka (Čajniče-Pljevlja) moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 07 do 19 sati, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)