Pekinški aerodrom počeo ponovo primati međunarodne letove

Pekinški glavni međunarodni aerodrom u četvrtak je ponovo počeo primati međunarodne letove iz limitiranog broja zemalja koje se smatraju niskorizičnim za širenje zaraze koronavirusom.

Putnici na letovima iz Kambodže, Grčke, Danske, Tajlanda, Pakistana, Austrije, Kanade i Švedske moraju prvo pokazati negativne testove nukleinske kiseline na koronavirus prije nego što se ukrcaju u avione, saopštio je novinarima portparol gradske vlade Pekinga Xu Hejian.

Dolasci putnika biće limitirani na otprilike 500 dnevno tokom početnog probnog perioda i biće podvrgnuti dodatnim testiranjima na virus po dolasku, nakon čega će uslijediti dvije sedmice karantina. Prvi let u okviru novih aranžmana, Air China 746, stigao je iz Pnom Penha u Kambodži neposredno prije sedam sati ujutro.

Počevši od marta, svi međunarodni letovi za Peking bili su preusmjeravani u desetine drugih gradova, a putnici su bili testirani i podvrgnuti ostalim procedurama prije nego što im je omogućeno da doputuju u kinesku prijestonicu.

Kina sedmicama nije bilježila nove slučajeve lokalnih zaraza i danas je registrovala 11 slučajeva zaraze virusom, koji je donesen izvan zemlje. Kina je registrovala ukupno 4.634 preminulih od COVID-19 među 85.077 zaraženih od kako je virus prvi put primijećen u centralnom kineskom gradu Wuhanu prošle godine, izazivajući globalnu pandemiju, prenosi Associated Press.

(Fena)