Podignuta optužnica protiv Ranka Radulovića za ratni zločin na području Foče

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ranka Radulovića, rođenog 1960. godine u Nikšiću, ranije višestruko osuđivanog, državljanin Crne Gore.

Optuženi se tereti, da je za vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On se tereti da je tokom jula i avgusta 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u okviru koga progona je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo i naselja, a taj napad rezultirao je smrću žrtava. Takođe se tereti da je učestvovao u uzimanju talaca, kao i u protivpravnom, samovoljnom i vojnim potrebama neopravdanom uništavanju imovine u velikim razmjerama, učestvovao u protivzakonitom zatvaranju civila, pomagao u prisiljavanju djevojaka bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje-silovanje, kao i počinio više puta silovanje više žrtava.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka, među kojima je sedam svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, kao i prilaganjem oko 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)