Punom snagom

Cardi B je američka rap kraljica. Njen hit “WAP” jedna je od najopscenijih u povijesti popa

Njena nova pjesma nazvana je “WAP”, kao ni jedna do sada, nije bila toliko često prisutna u javnosti u prvoj sedmici nakon objavljivanja. Vinula se prema vrhu američke charts liste – a istovremeno je vjerovatno i najbestidniji hit broj jedan u pop istoriji.

“WAP” znači “Wet Ass Pussy”, (Mokra kao moja “mačkica”), a u osnovi, pjesma se sastoji samo od popisa seksualnih sklonosti Cardi B i njene partnerice Megan Thee Stallion, još jedne reperke, koja je posljednji put u udarne vijesti medija stigla, nakon što joj je, tokom jedne svađe, momak navodno pištoljem pucao u nogu.

Naravno, “WAP” je izazvao veliku polemiku u SAD.

Jedan kongresmen republikanaca je rekao da pjesme poput ove nastaju kada djeca odrastu bez Boga, dok je jedan konzervativni kolumnista napisao, da ta pjesma mora biti ono za što se feminizam borio decenijama – što, naravno, nije shvaćeno kao priznanje.

Pravo ime Cardi B je Belcalis Marlenis Almánzar i dolazi iz Bronxa u New Yorku. Odrastala je u lošim okolnostima – od kojih je, barem kako sama kaže, pobjegla tek kad je počela raditi kao striptizeta. U to ij je mušterijama nekoliko puta prodavala droge, a zatim ih pljačkala, rekla je u jednom starijem videu.

U stvari, trenutno je malo pop zvijezda koje su jednako nepredvidive kao što je ona. Jer, jedan dio njene umjetničke ličnosti je još uvijek ona bivša luda striptizeta na visokim potpeticama.

Ujedno se na svom Instagram kanalu predstavlja se i kao brižna majka dvogodišnje kćeri, koja je, kako se čini, gotovo uvijek s njom – i s kojom u nekoliko navrata pozirala u usklađenim outfitima majke i kćeri.

Istovremeno, ona je i jedna od politički najaktivnijih umjetnica na hip-hop sceni. Podržala je ljevičara Bernieja Sandersa u njegovim pokušajima da postane demokratski predsjednički kandidat, navela je bivšeg predsjednika Franklina D. Roosevelta kao uzor – i intervjuisala Trumpovog izazivača Joea Bidena za septembarski broj američkog časopisa Elle.

Od njega očekuje, rekla je Bidenu, da će raditi na tome da obrazovanje i zdravstveno osiguranje u SAD učini pristupačnim za siromašne.

Naravno, ovakvi intervjui nisu toliko povezani s onim što se priča – koliko s tim da se uopšte ima nešto reći. Zatom o činjenici, da djed Biden može pokazati, da se ne boji razgovarati s umjetnicom, koja će, možda, završiti u dječjoj sobi njegovih unuka sa pjesmom poput “Donesi kantu i krpu za ovu moju pitomu “mačkicu”.

I takođe o činjenici, da umjetnika ne treba zastrašiti moć.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)