Završena ekshumacija na području Foče, pronađeni kompletni ostaci jedne osobe

Na području opštine Foča, pod nadzorom Tužilaštva BiH, završen je proces ekshumacije, a pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe. Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni posmrtni ostaci biće prevezeni u Goražde, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, a uzet je uzorak kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Ekshumaciju i rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije, pod nadzorom postupajućeg tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koordinirao je stručni saradnik.

U procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka učestvovali su istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, ICMP-a u BiH, ljekar sudsko-medicinske struke, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)