Udruženje roditelja traži izjašnjavanje epidemiologa oko samoizolacije učenika

Udruženje roditelja “Naša djeca 2014”  smatra kako instrukcijama, koje je ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović poslao školama sukladno preporukama kriznih stožera, nije na zadovoljavajući način definisano postupanje s djecom u okolnostima koje se mogu očekivati okom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini, izjavila je u Mostaru glasnogovornica Udruženja Mirjana Laganin.

Istakla je kako je Udruženje pokušalp uspostaviti civilizacijski dijalog s nadležnim ministarstvom, ali kako je ministarstvo reagovalo na način da se koristilo isključivo instrumentom šutnje, ignorišući na taj način zahtjeve više od 2500 roditelja.

S ciljem boljeg i jasnijeg definisanja mjera koje će vrijediti u vanrednim okolnostima pandemije Udružemke roditelja “Naša djeca 2014” zahtijeva izjašnjavanje epidemiologa o okolnostima pod kojim se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uslove koji iziskuju testiranje na virus, izjašnjavanje porodičnog ljekara o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti ljekarskom pregledu, te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave. 

Takođe, zahtijevaju izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi odnosno razredu, te poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uslova u školama. Traže dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu, te da se  nastava na daljinu organizujke isključivo u uslovima opšteg karantina sukladno rezultatima peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u avgustu ove godine.

Doktorica medicine i specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja i članica Udruženja “Naša djeca 2014” Borislava Šarić kazala je kako se sve “moglo napraviti puno bolje da smo se ranije organizovali i bili raspoloženi za dijalog”.

Naglasak stavlja na epidemiološke odredbe koje je dobila svaka škola, prema kojima ukoliko jedan učenik bude pozitivan kompletan razred ide u samoizolaciju. 

“Kolege bi trebale razmisliti o promjeni toga, jer u tom slučaju znači da ćemo u  vrlo kratkom roku završiti na platformi i na online nastavi. Takođe, povećaće opterećenje na porodičnu medicinu, na zdravstveni sistem, a samim tim i na zavod koji će biti u većem trošku, jer će određeni broj roditelja morati otići na bolovanje jer neće imati gdje ostaviti  dijete  uzrasta 6,7 i 8 godina. U tom slučaju, takvo dijete ne može ići u produženi boravak. Još uvijek, porodični ljekari nemaju šifru pod kojom bi slali  takve  roditelje na bolovanje i ti roditelji su u šah- mat poziciji”, izjavila je novinarima Šarić.

Smatra kako bi u samoizolaciju trebao ići samo pozitivan učenik i u eventualnom slučaju razvoja simptoma i drugi učenik.

Kaže kako će kao roditelj radije pristati na opciju da njenih četvoro djece nose masku za vrijeme boravka u školi nego da idu u izolaciju, pozivajući se pri tom na preporuke Zdravstvene organizacije o zaštiti od koronavirusa prilikom nošenja maske.

Član Upravnog odbora Udruženja Naša djeca 2014 Jurica Milinković istakao je kako su roditelji jednako zbunjeni kao i zaposlenici škola. Pozvao je roditelje da se uključe u vijeća roditelja, kako bi doprinijeli kvaliteti obrazovanja.

Pozvali su ponovo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta HNK-a, kantonalni Zavod za javno zdravstvo, Pedagoški zavoda i Zavod za školstvo Mostar, Aktiv direktora HNK-a i Sindikat učitelja HNK-a, te zatražili pojašnjenja instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela održavanja nastave.

(Fena)