Početak nove sezone u Pozorištu lutaka

Kako u svim svjetskim pozorištima tako i u Pozorištu lutaka u Mostaru, ovogodišnja pandemija je onemogućila normalan kraj protekle sezone, a budućnost umjetnika učinila neizvjesnom. Ali, mostarsko Pozorište lutaka u budućnost gleda s novom nadom.

Pozorište lutaka u Mostaru predstavlja novu 2020/2021. pozorišnu sezonu, koja će publici pokazati kako umjetnost u ovim nesigurnim vremenima može emocionalno pomoći.

Pozorišta lutaka obavještava publiku da će se u nedelju, 13. septembra, izvesti predstava „O nježnosti“, rediteljice Ines Pašić, potom u nedelju 27. septembra predstava sa štapnim lutkama „Mačak u čizmama“, rediteljice Elzbiete Eysimont, dok će se u oktobru odigrati više nagrađivana predstava sa klasičnim lutkama „Bajka o izgubljenom vremenu“, rediteljice Tamare Kučinović. Sve predstave će se igrati sa početkom u 11 sati.

Novost je i da će glumci Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy sa predstavom „O nježnosti“ predstavljati mostarsko Pozorište lutaka na 3 festivala. Polovinom septembra Pozorišta lutaka će gostovati na 24. Susretima pozorišta lutaka BiH u Bugojnu, potom u oktobru na 19. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banja Luci, a nakon toga na 21. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta LUT FEST, Istočno Sarajevo.

Pandemija je uveliko otežala rad pozorišnih kuća. Broj mjesta u zatvorenom prostoru je ograničen na 50, maske na licu su obavezne, a publici se pri ulasku u pozorište obavezno mjeri temperatura.

(NovaSloboda.ba)