“Prirodni odabir” Alete Rajič četvrti put nagrađen za najbolju animaciju

“Prirodni odabir” Alete Rajič nagrađen je za najbolji animirani film na Star Film Festivalu u Sisku, koji se ove godine održao online (3.-5. septembra).

Ovo je do sada četvrta nagrada dodijeljena mladoj animatorici,, uključujući prethodne tri na Banjaluka Film festivalu, SEE a Paris u Parizu te Accra Indie Film Festivalu u Gani, a film je u manje od godinu dana selektiran na preko 30 svjetskih festivala animiranog i igranog filma.

“Na vizuelno atraktivan način, ovaj se film promišljeno bavi dualitetom uma i tijela, te ontološkim pitanjem ženskog identiteta. Film je to o susretu sa sobom, ali i o bježanju od sebe”, stoji u obrazloženju odluke žirija Star Film Festivala 2020.

Autorica ističe da je “Prirodni odabir” prvenstveno pasionirani timski rad, te zahvaljuje cijeloj filmskoj ekipi; Sanji Rajič-Banjac, Jurinku Rajiču, Rajni Rajič, Vjeranu Šalamonu, Juraju Sremecu, Heleni Magdi Šalamon, kao i svima koji su posredno bili dijelom procesa.

“Prirodni odabir” nastao je u produkciji Studija Neum, te koprodukciji sa Zagreb filmom, uz finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra).

(NovaSloboda.ba)