Turska pozvala Kosovo da ne otvara ambasadu u Jerusalemu

Vlasti Republike Turske pozvale su vlasti Kosova da odustanu od namjere otvaranja ambasade u Jerusalemu, jer to narušava istorijski i pravni status Jerusalema i palestinskog pitanja, a moglo bi ugroziti i proces priznavanja Kosova od strane trećih država.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopštilo je da se iz poruka predsjednika, premijera, šefa diplomatije i drugih zvaničnika jasno da shvatiti da Kosovi i Izrael planiraju međusobno priznavanje i da Kosovo planira otvaranje ambasade u okupiranom Jerusalemu.

U saopštenju se navodi da je razočaravajuće to što Kosovo razmatra takav korak, koji predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija.

Podsjetivši kako je upravo Turska bila među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i kako je podržavala priznavanje Kosova na međunarodnoj sceni, u saopštenju iz Ankare se navodi kako Turska smatra da takav proces ne treba nastavljati na kršenju međunarodnog prava i patnji palestinskog naroda, čija je zemlja okupirana.

Brojne odluke Ujedinjenih nacija navode kako je rješenje bliskoistočne krize moguće jedino uspostavljanjem nezavisne palestinske države na granicama iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

“Pozivamo lidere Kosova da poštuju te odluke i izbjegnu korak koji narušava pravni i istorijski status Jerusalema i koji bi mogao biti buduća prepreka u priznavanju Kosova od drugih zemalja“, navodi se u saopštenju.

Istočni Jerusalem Palestinci smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države, prenosi Al Jazeera.

(Fena)