U Podgorici večeras veliki protest “crnogorskih patriota” protiv nove vlasti

Dok Crna Gora bilježi dnevne rekorde zaraze koronavirusom, u Podgorici će se u nedelju naveče održati politički skup pobornika vlasti Mile Đukanovića, čiji se organizatori potpisuju kao “crnogorske patriotske organizacije”.

Poziv za skup, koji će se održati na centralnom podgoričkom Trgu nezavisnosti, pojavio se na društvenim mrežama prije nekoliko dana, a nakon prošlosedmičnog poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima, na kojima je ta stranka izgubila vlast nakon 30 godina. U pozivu se, ispod crnogorske zastave navodi “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”.

Crnogorska policija nije odgovorila na pitanja dnevnika Vijesti ko je organizator skupa, te je li okupljanje građana odobreno, dok je ranije iz DPS-a saopšteno da “patriotski skup” nije u njihovoj organizaciji, prenosi Hina.

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje su hiljade demonstranata s crnogorskim zastavama prošetale ulicama crnogorske prijestonice.

U Crnoj Gori na snazi je zabrana okupljanja zbog epidemije koronavirusa. U toj zemlji, u sedmici nakon izbora tri puta su zabilježeni dnevni rekordi po broju oboljelih.

Crnogorski Institut za javno zdravlje u posljednja 24 sata registrovao je 147 zaraženih i smrt jedne osobe od posljedica koronavirusa.

U Crnoj Gori trenutno je 1.091 oboljeli, a od početka pandemije preminulo je 107 osoba. Oko 5,5 hiljada stanovnika Crne Gore, zemlje od 620 hiljada stanovnika, zarazilo se koronavirusom.

Crnogorske zdravstvene vlasti nisu se oglasile povodom skupova na Cetinju i u Podgorici.

Nova većina upozorava na mogućnost incidenata

Prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koja je s još dvije građanske stranke osvojila većinu mandata u crnogorskom parlamentu, tvrdi da raspolaže informacijama iz bezbjedonosnih izvora da na skupu u Podgorici može doći do incidenata s “tragičnim posljedicama”.

“Izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima skupa bi uglavnom izvodile ubačene navijačke grupe iz okruženja, navode naši izvori. Stoga, smatramo da je crnogorska policija obavezna djelovati preventivno radi sprječavanja nasilja i mogućih tragičnih posljedica”, saopštila je ta koalicija.

Saopštenjem su im odgovorili organizatori skupa u Podgorici, koji su se potpisali kao “crnogorske patriotske organizacije”, poručujući da će u nedelju u Podgorici vidjeti “gospodsku, patriotsku, evropsku Crnu Goru”.

“Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo ni od koga tražiti da se seli iz svoje države, nijedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini”, navodi se u saopštenju.

Nakon prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora, najveći incident dogodio se u Pljevljima, gradu na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje su se pojavile prijeteće poruke Bošnjacima koji žive u tom gradu. Opozicija i vlast međusobno su se optuživale za odgovornost, a crnogorska policija nije uspjela pronaći počinioce.

(Fena)