Vlada HNK-a ima odgovornost i obavezu zaštite 10.000 radnih mjesta

Vlada HNK-a u obavezi je reagovati na neosnovane prozivke i lažna moralisanja, a u vezi s odlukama o isplati subvencija na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK-a, tzv. Korona zakona, stoji u reagovanju Vlade HNK-a.

“Vlada preuzima odgovornost pomoći ugroženoj privredi i zaštite 10.000 radnih mjesta. Zakonske odredbe su jasne i ne omogućavaju nikakvu diskriminaciju među privrednim subjektima i naše odluke odnosno pokrivenost odlukama o subvencioniranju ništa se ne razlikuju od cijelog prostora FBiH.

Tako i predmetni subjekti koje se medijski problematizuje uredno su registrovani privredni subjekti koji imaju svoju djelatnost, svoje zaposlene i kojima je bio zabranjen rad u skladu protivepidemijskim zabranama i mjerama. U najkraćem,  a u skladu sa Zakonom, svaki privredni subjekat koji se prijavio na Javni poziv i ispunio jasno postavljene kriterije (prije svega, da nisu otpuštali radnike i da im je, odlukama kriznih štaba, bio zabranjen rad) obuhvaćen je donesenim odlukama Vlade koje imaju za cilj zaštitu 10.000 radnih mjesta u našem kantonu.

Svako drukčije postupanje, a posebno preraspodjela novca koju neki potenciraju, bila bi krivična povreda Zakona, što je smjer u kome ova Vlada neće ići. Pozivamo, stoga, sve one koji se upuštaju u javne rasprave relativizirajući napore Vlade HNK-a u saniranju privrednih posljedica pandemije, da iščitaju zakonske propise i razmotre sveobuhvatno činjenično stanje, a ne da špekulacijama i neutemeljenim jeftinim moralisanjima obmanjuju naše sugrađane.

Na kraju, što je posebno bitno naglasiti, subvencije idu za plate radnicima, a ne poslodavcima, a i u kladionicama rade naši sugrađani, nečije kćerke, supruge, majke! Plata je i njihovo pravo!”, navodi se u reagovanju Vlade HNK-a.