Ministar Hadžović: Pratićemo situaciju i u skladu s njom djelovati

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović posjetio je u ponedeljak Četvrtu osnovnu školu Mostar, gdje je prisustvovao programu upriličenom u povodu početka nove školske 2020./2021. godine.

Nakon svečanosti, ministar Hadžović je medijima kazao kako su sve instrukcije koje su date školama uredno ispoštovane, te je dodao da će u predstojećem periodu Ministarstvo pratiti poštivanje tih mjera.

Izrazio je nadu da će se nastavni proces odvijati uz što manje problema i da u školi neće biti zaraženih.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše zahtjeve Udruženja roditelja “Naša djeca 2014”, koje je prošle sedmice zatražilo preciziranje postupanja u slučaju pojave koronavirusa u školama, Hadžović je odgovorio kako bi o tim stvarima Ministarstvo trebalo razgovarati s vijećem roditelja, međutim to tijelo, po njegovim riječima, u HNK-u ne postoji.

Na dodatni upit znači li to da će se oglušiti na zahtjeve udruženja koja okuplja više od 2.500 roditelja, ministar je ustvrdio kako Ministarstvo sve uredno prati, te da će pokušati ispoštovati sve opravdane zahtjeve.

“Pokušavamo riješiti sve one stvari koje su upitne na neki način. Sve mjere i preporuke koje su donesene su promjenjive i epidemiolozi su oni koji upravljaju ovom situacijom i ne možemo mi kao obrazovne vlasti sada mijenjati neke stvari koje se odnose na zdravstvenu situaciju. Ako bude nekih određenih uputstava od strane epidemiologa, onda ćemo tako i reagirati”, istakao je Hadžović.

Direktorica Četvrte osnovne škole Mostar Seada Kuštrić kazala je kako za nju ovo, ipak, nije najizazovniji početak školske godine.

“Imam 33 godine radnog staža i u te 33 godine bilo je jako puno izazova, prepreka i poteškoća. Prema Kriznom planu škole, osmislili smo što je najkvalitetnije za našu djecu. Jako važno je da su danas djeca sretna, iako imamo i trenutke zabrinutosti, što je sasvim normalno, pogotovo kada vidimo prvačiće”, kazala je Kuštrić.

Dodala je kako je u cijeloj ovoj priči najvažnije zdravlje djece i nastavnika.

“Prema smjernicama Zavoda za javno zdravstvo, ako neko od djece u grupi bude pokazivao simptome infekcije koronavirusa, izdvajamo dijete i zovemo roditelje. To radimo vrlo empatično i neprimjetno, a roditelj će onda odvesti dijete ljekaru i nama se kao školi javlja je li dijete pozitivno”, pojasnila je direktorica postupak u slučaju pojave virusa u školi.

Prema njezinim riječima, ne treba se bojati niti on line nastave jer, kako je kazala, platforma eŠkola pokazala se jako dobrom.

Kako su kazali učenici, oni su jedva čekali početak nastave i ponovni susret s vršnjacima nakon gotovo pola godine prekida.

(Fena)