Prvi dan škole za 8.778 mostarskih osnovaca

Danas u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu počinje nova školska 2020./2021. godina.

Ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju osnovne škole na području Grada Mostara u ovoj školskoj godini je 8.778.

U prvi razred osnovnih škola na području Mostara, odnosno u 24 osnovne škole kojima je Grad Mostar osnivač, u školskoj 2020/2021. godini upisana su 993 učenika i učenica.

Ukupan broj učenika i učenica koji pohađaju srednje škole na području Grada Mostara u školskoj 2020/2021. godini je 4.328.

U prve razrede srednjih škola u Gradu Mostaru, odnosno u 19 srednjih škola čiji je osnivač Grad Mostar, upisan je ukupno 1.151 učenik i učenica.

Nastava u svim mostarskim školama, i osnovnim i srednjim, organizovaće se u skladu s naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za obrazovne ustanove, preporukama za škole u kontekstu covida-19 za školsku 2020./2021.godinu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, instrukcijom školama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i epidemiološkim mjerama Zavoda za javno zdravstvo HNK-a i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a.

Nastava će se u svim školama organizovati i izvoditi na siguran način, uz preduzimanje svih naređenih preventivno epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja učenika, nastavnika, drugog osoblja, te članova njihovih porodica.

Krizni štabovi Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a kontinuirano će pratiti dalji razvoj epidemiološke situacije i u skladu s tim davati nove prijedloge mjera vezano za organizaciju i izvođenje nastave, saopšteno je iz Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara.

(Fena)