U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je na sjeveru i sjeverozapadu Bosne pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje vedro. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno, Livno 11, Drvar, Ivan Sedlo 12, Grude, Srebrenica 13, Jajce 14, Široki Brijeg, Stolac, Tuzla 15, Bihać, Gradačac, Sarajevo, Zenica, Zvornik 16, Prijedor, Sanski Most 17, Banja Luka, Bijeljina, Trebinje 18, Mostar 19, Neum 21 stepen.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malo oblačno. Poslije podne ili u večernjim satima ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne moguća je kiša ili lokalni pljusak.

Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. U Hercegovini vjetar prije podne slab jugozapadni, a poslije podne u skretanju na umjeren sjeverni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28, na jugu od 30 do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike postepeno će se pogoršavati sa odmicanjem dana.

Promjena vremena, praćena povećanim naoblačenjem i padavinama, izraženije u dijelu Bosne, nepovoljno će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Moguće su reakcije, poput reumatskih bolova, nervoze, glavobolje.

U Hercegovini sunčanije i ugodnije.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice

U kotlinama, kao i u dolini rijeka Vrbasa, Bosne, Save i Drine, upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Vozače teretnih vozila molimo da, kada iza sebe primijete dužu kolonu putničkih vozila, nakratko se isključe iz saobraćaja, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Zbog održavanja međunarodne biciklističke trke, danas se u vremenu od 12 do 15 sati mogu očekivati kraća obustavljanja saobraćaja na putnom pravcu Derventa-Srbac-Bosanska Gradiška-Banja Luka.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno), svakim danom (osim nedelje) saobraćaj se obustavlja u vremenu od 08 do 14 sati. Za vrijeme obustavljanja, vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavaljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog završnih radova u tunelu Vranduk (Zenica-Nemila) vozila se u vremenu od 21 sati do 00,30 sati propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustavljanja vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo. Do 8. septembra, izvodi se testiranje svjetlosne saobraćajne signalizacije u tunelu, što može rezultirati izdavanju netačnih upozorenja, zabrana ili ograničenja brzine. Učesnici u saobraćaju unutar tunela nisu obavezni poštivati navedenu signalizaciju.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (most preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča, Grude-Posušje-Rakitno i Kobiljača-Kiseljak-Busovača.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)