U Podgorici 50 hiljada demonstranata protiv nove vlade

Na podgoričkom Trgu nezavisnosti okupilo se u nedjelju naveče, prema procjeni policije, 50 hiljada demonstranata protiv nove vlasti u Crnoj Gori predvođene prosrpskom koalicijom “Za budućnost Crne Gore”, a koju podržava i Srpska pravoslavna crkva.

Okupljeni su skandirali “Ne damo državu” i pjevali “Bella Ciao”, a primjetno je da ne nose stranačka već isključivo obilježja države Crne Gore.

“Prema procjeni Uprave policije, na Trgu nezavisnosti prisutno je oko 50.000 građana i sve protiče bez incidenata. Kolone vozila sa građanima iz pravca Nikšića, Danilovgrada i Cetinja još pristiž”, saopštila je crnogorska policija, navodeći da nema operativnih informacija da na skupu može doći do incidenata kako je to ranije saopšteno iz prosrpke opozicije.

Crnogorski premijer Duško Marković, uoči početka na svom Twitter nalogu napisao je “Da je vječna Crna Gora”, dok je njegova Demokratska partija socijalista opovrgnula špekulacije da ona stoji iza organizacije ovog skupa, već se  organizatori potpisuju kao “crnogorske patriotske organizacije”.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića prošle je nedelje prvi put nakon 30 godina poražena na izborima, a većinu u crnogorskom parlamentu osvojila je prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, zajedno s dvije građanske koalicije, “Mir je naša nacija” Alekse Bečića i “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, prenosi Hina.

(Fena)