CCI: Više od polovine federalnih ministarstva isplaćuju neopravdane naknade

Centri civilnih inicijativa (CCI) upozorili su da Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine već godinama ukazuje na problem isplata naknada za zaposlenike federalnih ministarstava.

Ističu da isplate nisu u skladu s Uredbom Vlade FBiH, koja određuje da se naknade isplaćuju samo za rad koji je van radnog vremena, te da su revizori utvrdili da su dodatne naknade isplaćene iako se radi o redovnim aktivnostima zaposlenika za koji uredno primaju plate.

CCI tvrde da ministarstva ne postupaju u skladu s Uredbom čak ni kod imenovanja komisija.

“Iako je Uredbom jasno definisano da jedna osoba može biti imenovana za predsjedavajućeg ili člana u najviše dva stalna radna tijela, jedan od zaposlenika ministarstava u 2018. godini bio je angažovan u čak 49 radnih tijela, te je primio dodatne naknade u vrijednosti od 27.505 KM na godišnjem nivou”, naglasili su.

Takođe, ističu da je kršenje Uredbe nastavljeno u 2019. godini, gdje su pojedini zaposlenici bili angažovani u 11 radnih tijela, te je za njihov rad u komisijama, pored redovnih plata, pojedinačno isplaćeno 30.049 KM.

“U izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH već godinama se ponavljaju preporuke za ministarstva kako bi isplate naknada za rad u komisijama i radnim tijelima bile u skladu sa Uredbom, međutim ministarstva nastavljaju višegodišnje ponavljanje utvrđenih nepravilnosti”, kazali su.

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju federalna ministarstva da isprave nepravilnosti sukladno revizorskim izvještajima i da za angažovanje i rad u komisijama dosljedno primjenjuju Uredbu o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od Vlade FBiH i rukovodilaca federalnih organa državne službe, saopšteno je iz CCI-a.

(Fena)