Dvojica mijanmarskih vojnika odvedeni u Hag nakon priznanja ubistva Rohingya

Dvojica vojnika iz Mijanmara odvedena su u Hag, nakon što su priznali da su ubili pripadnike manjinske muslimanske etničke grupe Rohingya tokom vojnih operacija 2017. godine, izvijestile su u utorak dvije novinske organizacije i grupa za zaštitu prava.

Dvojica muškaraca priznali su da su ubili desetine seljana u sjevernoj državi Rakhine i sahranili ih u masovne grobnice, navode New York Times, Kanadska radiodifuzna korporacija i neprofitna organizacija Fortify Rights, pozivajući se na izjave koje su muškarci dali na video snimcima u Mijanmaru ove godine.

Reuters trenutno nema uvid u video zapise koje su citirale novinske organizacije. New York Times navodi da ne može samostalno potvrditi da su dvojica vojnika počinili zločine koje su priznali.

Glasnogovornici vlade Mijanmara i vojske nisu odgovorili na pozive za komentar, prenio je Reuters.

U izvještajima se navodi da su muškarci privedeni nakon što ih je uhvatila pobunjenička grupa Arakanska vojska, koja se sada bori protiv vladinih trupa Mijanmara u državi Rakhine.

Iz izvještaja nije bilo jasno kako su muškarci pali u ruke Arakanske vojske, zašto su priznali ubistva, niti kako su prebačeni u Hag i pod čijom se jurisdikcijom trenutno nalaze.

(Fena)