Uhapšen Ratko Đurković, nekadašnji komandant 1. majevičke brigade VRS

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Ugljevika locirali su i lišili slobode Ratka Đurkovića, rođenog 1943. godine, nekadašnjeg komandanta 1. bataljona 1. majevičke  brigade VRS.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je u predmetu Posebnog odjela za ratne zločine protiv osumnjičenih Ratka Đurkovića i Radomira Nedića, nekadašnjeg komandanta 1. majevičke brigade.

Terete se da, za vrijeme širokog i sistematskogog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, kao komandanti VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad svojim jedinicama, nisu preduzeli mjere da spriječe ubistva civila i zarobljenika, niti su nakon što je zločin počinjen, preduzeli aktivnosti kako bi se počinioci procesuirali i kaznili za počinjeni zločin u selu Tursunovo Brdo, Teočak, opština Ugljevik u julu 1992. godine.

Prilikom napada, vojne snage kojima su komandovali osumnjičeni su ubile 4 civila bošnjačke nacionalnosti, kao i dvojicu pripadnika A RBIH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Osumnjičeni se terete kao komandanti, zbog krivičnih djela Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a)  i Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. tačka a) KZ BiH, a sve u vezi sa člankom 180. stav 2. KZ BiH.

Osumnjičeni Đurković lišen je slobode i u zakonkom roku biće predat postupajućem tužiocu, koji će ga ispitati.

U odnosu na osumnjičenog Nedića, postupajuću tužilac će, nakon što se prikupe sve informacije i podaci o njegovom zdrvstvenom stanju, odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenom.

M. N.

(NovaSloboda.ba)