Yoshihide Suga vodeći u trci za premijera Japana

Yoshihide Suga, čovjek za koga se očekuje da će postati sljedeći japanski premijer, farmerov je sin s reputacijom neupitnosti, koji je postao ključni vladin savjetnik, glasnogovornik i provodilac politika.

Očekuje da će 71. godišnjak pobijediti u vodećoj trci vladajuće Liberalno-demokratske stranke, koja je započela u utorak, a parlament će ga odobriti da zamijeni odlazećeg premijera Shinza Abea, prenosi AFP.

Ako uspije, izbori će ograničiti karijeru u kojoj je Suga služio u ključnim političkim ulogama, uključujući nedavno i glavnog sekretara kabineta – ured koji uključuje koordinaciju politike.

Takođe je zapravo zaštitno lice Abeove vlade, služeći kao njen glavni glasnogovornik i braneći odluke na dnevnim konferencijama za medije.

Suga je redovno govorio da ga ne zanima premijerska funkcija.

Ali, nedugo nakon što je Abe krajem avgusta objavio da će podnijeti ostavku zbog zdravstvenih problema, Suga je izašao kao vodeći izbor koji će ga naslijediti, a ključne frakcije LDP-a istakle su mu  podršku.

Suga je stekao reputaciju zahvaljujući svojoj moći da kontroliše raširenu i moćnu japansku birokratiju i pomaže progurati vladine politike.

Kao vladin glasnogovornik, nije često davao puno uvida u svoju ličnu ideologiju, iako je zagovarao neke inicijative, uključujući poseban sistem oporezivanja, koji se smatra važnim za revitalizaciju ruralnih područja.

Za razliku od mnogih u konzervativnom LDP-u, Suga nije politička plava krv, a odrastao je kao sin uzgajivača jagoda u ruralnoj Akiti, na sjeveru Japana.

Nakon srednje školen preselio se u Tokio i radio razne posloven kako bi se usavršio na večernjem fakultetu, prije nego što je 1987. godine izabran za člana opštinske skupštine u Yokohami izvan Tokija.

(Fena)