Članovi Predsjedništva BiH primili pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su danas pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera.

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, 25. godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovaj istorijski događaj je imao ključnu ulogu u uspostavljanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na dosadašnjoj pomoći i partnerskoj ulozi SAD-a u sprovođenju ključnih refomi. Ponovljena je posvećenost rješavanju pitanja od značaja za prosperitet zemlje, koja je u fokusu djelovanja Predsjedništva BiH.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Palmer je ponovio aktivnu podršku SAD-a Bosni i Hercegovini u provođenju neophodnih reformi, jačanju demokratije i vladavine prava. Opredjeljenost Predsjedništva BiH je da se nastavi saradnja na sprovođenju paketa socio-ekonomskih reformi, borbi protiv korupcije i borbi protiv trgovine ljudima, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da u Bosni i Hercegovini postoji apsolutni konsenzus kada je u pitanju evropska budućnost zemlje. Pozdravljen je napredak koji je učinjen na evropskom putu Bosne i Hercegovine pod liderstvom Predsjedništva BiH.

Poseban fokus je stavljen na posljedice koje je na globalnom nivou izazvala pandemija virusom Covid-19. Razgovarano je o negativnom uticaju pandemije na ekonomsku stabilnost i prosperitet, te modalitetima za oporavak i obnovu ključnih segmenta ekonomije.

Na sastanku je razgovarano o migrantskoj krizi, kao i modusi za prevazilaženje postojeće situacije i iznalazak održivog rješenja.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili na susretu ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericu Nelsonu, te na pomoći i podršci u rješavanju ključnih pitanja od interesa za Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

S. M.

(NovaSloboda.ba)