Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata u Grabovici

Polaganjem vijenaca i svetom misom, u srijedu je obilježena 27. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. septembra 1993. godine, ubili pripadnici Armije RBiH.

Predsjednik Udruženja hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak kazao je kako od 1994. godine nema ništa novog vezano za istragu i pronalazak tijela ubijenih.

“Zadnja obavijest koju sam dobio u vezi ovog događaja bila je da je umro general Vehbija Karić, čovjek koji je o svemu mnogo više znao i od mene i svih nas, a neki su vjerovatno samo čekali i taj trenutak kad će on otići s ovoga svijeta”, kazao je Drežnjak.

Istakao je kako bi za cjelokupno društvo i Bosnu i Hercegovinu bila sramota da Grabovica ostane zločin bez kazne.

“Od 33 ubijena civila, imamo samo dva tijela kompletna, a od ostalih, ako je DNK potvrdio da se radi o jednoj koščici, odradili smo sahranu. Sama činjenica da smo s jednog kraja do drugog morali tražiti dijelove tijela ubijenih, govori za sebe kakav je ovo zločin bio. Mi kao narodi ne možemo jedni bez drugih, želimo suživot i želimo da institucije ne budu toliko nijeme kada je u pitanju procesuiranje odgovornih i pronalazak tijela ubijenih”, naveo je Drežnjak.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je kako se budućnost može graditi jedino na istini.

“Ključna poruka današnjeg susreta je kako se budućnost može graditi samo na istini i na kažnjavanju ratnih zločinaca. Budućnost se nikako ne može graditi na sakrivanju istine i na nekažnjavanju. I danas pozivam sve nadležne i odgovorne da daju poštovanje poginulim žrtvama kažnjavajući one koji su krivi za njihovu smrt i da napokon nađu mir, te da njihove obitelji nađu utjehu. Ova zemlja neće imati mir dok god ne budu kažnjeni svi oni koji su krivi za ovako okrutne ratne zločine”, rekao je Cvitanović.

Obilježavanje 27. godišnjice, kojoj su prisustvovale porodice stradalih i prijatelji, predstavnici svih nivoa vlasti, crkveni velikodostojnici, započelo je polaganjem vijenaca kod spomenika civilnim žrtvama Domovinskoga rata Grabovice, a nakon polaganja vijenaca uslijedio je križni put do mjesnog groblja ,gdje je služena misa za ubijene civile.

Među 33 ubijena civila u ovom mjestu 1993. godine bilo je 17 žena i četverogodišnja Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87. godišnji Marko Marić. Od 33 civila, njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Za zločin u Grabovici Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno je krivične odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93”, u kojoj je počinjen taj zločin.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po komandnoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora

(Fena)