U Indiji više od 89.000 zaraženih koronavirusom u proteklih 24 sata

Indija je u srijedu zabilježila još 89.706 novih slučajeva zaraze koronavirusom, povećavajući drugi po obimu broj zaraženih u svijetu, a vlada je saopštila da će škole biti ponovo otvorene u ovom mjesecu za učenike viših razreda nakon više od pet mjeseci zatvaranja.

Sudeći po podacima ministarstva zdravstva, ukupni broj zaraženih u Indiji u srijedu je dostigao 4,37 miliona ljudi. Ministarstvo je, takođe, izvijestilo o 1.115 preminulih u proteklih 24 sata, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 73.890.

Indija ima drugi po veličini broj slučajeva zaraze u svijetu i treći broj preminulih nakon SAD i Brazila.

Više od milion ljudi testirano je pozitivno na koronavirus u Indiji u manje od dvije sedmice. Testiranja su povećana na više od milion dnevno, dok ukupan broj testiranih nadmašuje 50 miliona.

Ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo djelimično ponovno otvaranje škola od 21. septembra za učenike od devetog do 12. razreda po preporukama nastavnog osoblja. Online nastava, takođe, će biti dopuštena.

Indijski slavni mauzolej od bijelog mermera Taj Mahal u sjevernom gradu Agra, takođe,će biti ponovo otvoren 21. septembra i biće omogućen pristup do 5.000 turista dnevno, kako bi se spriječilo stvaranje gužvi, prenosi AP.

(Fena)