“Za Doljanku”: Zbog mHE Zlate slijede tužbe protiv institucija i pojedinaca

Udruženje građana “Za Doljanku” Jablanica u četvrtak je u Mostaru iskazalo nezadovoljstvo odlukom Regulatorne agencije za energiju u FBiH (FERK), koja je izdala dozvolu za proizvodnju električne energije mHE Zlate, te su najavili podnošenje tužbi protiv institucija i pojedinaca.

Podpredsjednica Udruženja “Za Doljanku” Naza Spahić izjavila je da su dozvole za rad na mini hidroelektrani na rijeci Doljanci izdate suprotno važećim zakonima, te da institucije BiH ne reaguju niti uklanjaju uočene nepravilnosti.

“Iako smo pravno dokazali činjenice, upozorili na niz nepravilnosti pri izdavanju dozvola za mHE Zlate, pokrenuli sudske procese, nadležne institucije i dalje šute bez ikakve reakcije. Kada smo vidjeli da investitori, i pored naših upozorenja nadležnim institucijama, nastavljaju gradnju i puštaju postrojenje u rad, obratili smo se FERK-u kao zadnjoj instanci koja daje dozvolu i na vrijeme ih obavijestili o svim propustima, povredama procedura i zamolili ih da ne izdaju dozvolu za rad kad im se investitor obrati, te smo upozorili da postoje i dva sudska spora koja se vode, ali je FERK, ipak, izdao dozvolu za proizvodnju električne energije mHE Zlate”, kazala je Spahić.

Dodala je da su se s istim dopisima obratili i svim drugim institucijama.

“Samo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva reagovalo adekvatno i zatražilo od kantonalnog ministarstva da im dostave svu dokumentaciju izdatu po pitanju vodne i prethodne vodne saglasnosti, a svi ostali kojima smo se obraćali odgovornost su skidali sa sebe i prebacivali na druge”, kazala je Spahić.

Istakla je, takođe, kako će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svoga cilja.

“Kada iscrpimo sve pravne lijekove u BiH i u slučaju da ne ostvarimo svoj cilj, opet idemo dalje ostvariti ga na međunarodnim sudovima. Takođe, naše udruženje ne može dopustiti pojedincima koji donose značajne odluke u ovoj državi da se ponašaju neodgovorno. Na kršenje zakona i procedura i dalje ćemo ukazivati s namjerom da oni koji su kršili zakone i zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti budu procesuirani i sankcionirani. Ono što sada slijedi s naše strane je pokretanje sudskih sporova, što protiv institucija, što protiv pojedinaca”, ističe Spahić.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja “Za Doljanku” Jablanica Amela Krnjić podsjetila je na odgovornost načelnika i Opštinskog vijeća Jablanica koji su, kako je kazala, potpomognuti kršenjem zakona od Savjeta Mjesne zajednice Jablanica II, odgovorni za izdavanje saglasnosti na Studiju uticaja na okolinu, na osnovu koje je izdata okolinska dozvola.

“Nedugo zatim, opštinske službe izdale su urbanističke i građevinske dozvole uz kršenje procedura i zakona iz te oblasti. Dodatna odgovornost za ekocid na rijeci Doljanci ide na adresu Kantonalnog ministarstva prostornog uređenje i građenja, jer kao institucija po pravu nadzora nije reagovalo na ove nepravilnosti. Takođe, odgovorno je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a, jer je prekršilo zakone i procedure kod izdavanja vodne i prethodne vodne saglasnosti, kao i izdavanja i treće vodne saglasnosti koja je bila presudna za izdavanje dozvole za rad od strane FERK-a”, izjavila je Krnjić.

Iz udruženja “Za Doljanku” navode kako odgovornim smatraju i Federalno ministarstvo okoline i turizma, koje, kako su naveli, i pored redovnih informacija o uočenim nepravilnostima nije uradilo ništa, ali je izdalo okolinsku dozvolu za mHE Zlate, koja se temelji na izdatoj saglasnosti na studiju uticaja na okolinu.

Studija je istekla skoro dva mjeseca prije izdavanja dozvole za rad, Udruženje je i na to na vrijeme upozorilo sve nadležne institucije i naravno FERK, ali se FERK i na tu činjenicu oglušio, iako je tema formalne rasprave bila i okolinska dozvola. Odgovorna je, takođe, i Federalna okolinska inspekcija koja nije adekvatno i na vrijeme reagovala na dopise i ukazivanja na prekršaje i nepravilnosti, naveli su iz udruženja.

Predstavnici Udruženja “Za Doljanku” još jednom su pozvali mjerodavne institucije da što prije riješe sva otvorena pitanja u vezi ovog slučaja, što u ovom trenutku, po njihovim riječima, podrazumijeva sudske sporove i realizaciju zaključka o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji FBiH.

(Fena)