U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros u Bosni ima dosta magle i niske oblačnosti. Sunčanije je na zapadu, krajnjem sjeveru i sjeveroistoku. U Hercegovini je sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Sokolac 9, Drvar 11, Ivan Sedlo, Livno, Srebrenica i Tuzla 13, Bihać, Bugojno, Jajce i Sanski Most 14, Banja Luka, Bijeljina, Sarajevo i Zvornik 15, Doboj i Zenica 16, Široki Brijeg 17, Gradačac, Grude i Stolac 18, Mostar i Trebinje 23, Neum 24 stepena.

Danas u Bosni prije podne će biti dosta magle ili niskog naoblačenja, koji će se postepeno razići do sredine dana. U Hercegovini danas sunčano.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje od 30 do 35 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Hronični bolesnici i meteoropate ne bi trebali imati jačih tegoba, osim što je tokom jutarnjih sati poželjno biti oprezniji zbog moguće lokalne pojave magle, izraženije u unutrašnjosti zemlje.

Preporučljivo je slojevito se odjenuti obzirom da će nakon svježijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana biti osjetno toplije.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Izdvajamo dionice uz rijeke Bosnu, Spreču, Drinu, Lašvu, šire područje Kupresa, kao i dionice u zapadnoj Bosni. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na putnim pravcima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Olovo-Semizovac (most preko Ljubine), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Izdvajamo i ostale dionice gdje se izvode sanacioni radovi i gdje se saobraća usporeno: Jablanica-Mostar, Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko, Šešlije-Modriča i Posušje-Rakitno.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)