U Sloveniji rekordnih 108 novih zaraza u 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen rekordan broj dnevnih zaraza koronavirusom, njih 108, uz takođe rekordnih 2.758 testiranja, objavila je u petak slovenska vlada.

Najviše novooboljelih potvrđeno je u Ljubljani, njih 23, gdje je i najveći broj aktivnih slučajeva – 140, a slijedi Maribor s deset novih zaraza i 61 aktivnim slučajem.

Testiranjem su u zadnja 24 sata zabilježene nove zaraze u čak 53 općine, najviše do sada.

Žarišta virusa i dalje su u školama, domovima za starije, a u četvrtak se bilježe i nove zaraze među zdravstvenim osobljem, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Slovenska vlada na jučerašnjoj sjednici nije pooštravala epidemiološke mjere, iako stanje ocjenjuje zabrinjavajućim. Od nedjelje je skratila vrijeme obvezujuće karantene pri ulasku iz rizičnih država s 15 na deset dana, a ponovljen je i stav da neće doći do novog zatvaranja privrednog i društvenog života ove jeseni u okviru opština, kako je to bilo kod prvog talasa epidemije na proljeće.

S rezultatima testiranja u zadnja 24 sata, ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 3.498, a aktivan je 701 slučaj.

Trenutno je u bolnicama zbog covida-19 hospitalizovano 27 pacijenata, od njih pet na intenzivnom su liječenju, prema podacima ministarstva zdravstva. Novih smrtnih slučajeva u zadnja 24 sata nije bilo, pa broj umrlih od početka epidemije ostaje 135.

(Fena)