Na Kanarima zaplijenjena tona kokaina Balkanskog kartela

U akciji kodnog naziva Falkuša, na osnovu inicijative hrvatske policije, na Kanarskom ostrvu zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 miliona eura, izvijestilo je u subotu Ministarstvo unurašnjih poslova Republike Hrvatske.

Policija je izvijestila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnja sa španjskom Civilnom stražom i francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), holandska nacionalna policija i policija Bosne i Hercegovine, prenosi Hina.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizovala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana, koje je kartel “regrutovao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. Jedrilica je registrovana Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem avgusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog ostrva, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizovane kriminalne grupe, koje je angažovao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

“Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog ostrva. Pretragom jedrilice na Kanarskom ostrvu, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće”, izvijestio je MUP.

Prema procjenama španjske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milipna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen evropskom, španjskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Koordinirano s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više doma i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhapšenim i tom prilikom oduzeli više računara, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u.

(Fena)