PLO: Bahreinsko-izraelski sporazum “izdajnički udar palestinskom pitanju”

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) smatra da je Bahreinsko-izraelska normalizacija veza “još jedan izdajnički udar palestinskom pitanju”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Član Upravnog odbora PLO-a Vasil Abu Yusuf rekao je da je ovaj sporazum o normalizaciji s Bahreinom, drugom arapskom državom, još jedan izdajnički udarac nožem palestinskom pitanju.

Abu Yusuf je rekao da je Palestinska vlast opozvala svog ambasadora u Manami, nakon što je postignut sporazum o normalizaciji.

Kako je kazao, stav koji su zauzeli prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedi i za druge zemlje koje se dogovore sa Izraelom.

“Proces normalizacije čini ove države partnerima u ‘dogovoru vijeka’, koji je napad na naš narod”, rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim.

Palestinski pokret otpora Islamski džihad naveo je da je sporazum o normalizaciji “novi politički kolaps”.

Glasnovornik Davud Shihab rekao je da je ovaj sporazum novi i očekivani politički kolaps nakon pokroviteljstva Arapske lige.

Mišljenja je da sporazum odražava američko tutorstvo nad Bahreinom, čiji kralj i vlada djeluju po američkom nalogu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom.

Najnoviji sporazum finaliziran je tokom telefonskog poziva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i kralja Bahreina Hamada bin Isa Al Khalife, navodi se u zajedničkoj američko-bahreinsko-izraelskoj izjavi, koju je na Twitteru objavio Donald Trump.

“Uspostavljanje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva i napredne ekonomije nastaviće pozitivnu transformaciju na Bliskom istoku i povećati stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji”, navedeno je u izjavi.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. augusta saopštili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik SAD Donald Trump je lično saopštio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normalizuju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to istorijski uspjeh.

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Ujedinjeni Arapski Emirati tako su postali treća arapska zemlja, koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

(Fena)