Strancima omogućen ulazak sa negativnim PCR testom

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2RTW7DIBCF95V6B4t1LOFA6tCrRF2MMbFRMESAW1lR7l4woZp1d8z3mJ8383h/axoyQNCSfDaPHKVYG7OG6CFqZxOmhxf3yo7KY6JGHZ3XYDAcIMrZwqIStKsxGT93kYQIcQ0q5GYvJCGqKdUo8K9EmehS4qYKu5gykkTIAbGwDjur6Hn4d2Z5fFU3MCkrt31gZMQro6AYuZSv5PYTlV+wNVhH7ZCrbyfB5A8MV

Strani državaljni od danas mogu da uđu u BiH ako imaju negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 48 sati, saopšteno je iz Granične policije. Ova odluka premijenjuje se od jutros od 6,00 sati na graničnim prelazima BiH.

Ulazak u BiH bez negativnog PCR testa na koronavirus omogućen je državljanima Crne Gore i Hrvatske kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovim supružnicima i maloljetnoj djeci, koji su državljani drugih zemalja, te posadi i kabinskom osoblju aviona, čije je krajnje odredište BiH.

Na ovaj način, omogućen je ulazak i vozačima i suvozačima teretnih vozila prilikom obavljanja međunarodnog transporta robe u drumskom prometu, uz uslov da njihov boravak u BiH ne traje duže od 12 sati, pojasnili su iz Granične policije.

Bez negativnog testa mogu ući i posade teretnih vozova i brodova u međunarodnom prometu, diplomatsko-konzularno osoblje akreditovano u BiH, koje prilikom ulaska, osim diplomatske legitimacije Ministarstva inostranih poslova, mora posjedovati i predočiti važeći pasoš.

Isti režim ulaska važi i za službe i timove civilne zaštite kada je njihov ulazak u BiH hitan i neodgodiv, pripadnike vojnih snaga članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje učestvuju u Partnerstvu za mir i pripadnicima komande NATO-a i EUFOR-a u BiH.

Ulazak je omogućen i za čelnike država i vlada i članove njihovih delegacija, čiji je dolazak i odlazak iz BiH najavljen Graničnoj policiji diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, te za strance koji putuju preko područja BiH radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na području BiH.

Svi navedeni strani državljani obavezni su da se pridržavaju i poštuju uputstva i naredbe nadležnih tijela BiH, epidemioloških i zdravstvenih službi.

Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca donesen je 10. septembrea na sjednici Vijeća ministara.

(Srna)