Slovenija skratila karantin na 10 dana

U Sloveniji je od danas karantina skraćena sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Odluka je donijeta ranije tokom ove sdmice na osnovu preporuka kriznog štaba, koji priznaje da bi rizik mogao biti veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen. Skraćenje karantina moglo bi dovesti do deset dodatnih slučajeva zaraze u mjesec dana, navode iz slovenskog kriznog štaba.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu.

Potez slovenskih vlasti reflektuje debatu koja se vodi širom Evropske unije, gdje je u nekim zemljama karantin već skraćena, dok druge razmatraju da to učine.

Na skorašnjem sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU, postignut je širi konsenzus u vezi s preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebale provesti deset dana u karantinu.

Ukoliko bi test bio negativan, taj period bi se mogao skratiti na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla biti usvojena na nivou EU.

U Sloveniji je u prethodna dva dana potvrđeno preko 100 novih slučajeva zaraze, najviše od početka pandemije. Prema posljednjim podacima, u Sloveniji je koronavirusom do sada zaraženo 3.603 ljudi, a preminulo 135, prenosi Tanjug.

(Fena)