Plenković u Mostaru: Hrvatska će podupirati BiH na putu prema EU

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedeljak u Mostaru kako će Hrvatska snažno podupirati BiH i razvijati saradnju sa sva tri konstitutivna naroda, te da će to biti država koja će podupirati BiH na putu prema Evropskoj uniji i prema euroatlantskom savezu.

“Podupiraćemo BiH jer je Hrvatska uvjerena da je to jedini pravi put i naša istinska uloga u ovom trenutku poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njen suverenitet i iznad svega  poštujući i respektujući političke stranke i institucije koje unutrašnjim dogovorima trebaju dogovarati dalja pitanja koja su vezana za funkcionisanje BiH”, kazao je Planković, koji boravi u Mostaru u povodu ustoličenja mostarskog biskupa Petra Palića, a nakon sastanka sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. 

Istakao je kako je Hrvatskoj bitno da se u tom kontekstu poštuju načela jednakopravnosti, posebno Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda.

Upitan da prokomentariše izjave kako će se “Hrvatima nastaviti birati Komšić na nižim nivoima”, Čović je istakao kako je to doživio kao trenutak u kome je Izetbegović procijenio da treba malo rasteretiti pritisak koga ima u svojoj stranci i pritisak koji ima oko svojih dužnosnika i prebaciti težište problema. Kazao je kako će razgovarati s Bakirom Izetbegovićem 16. septembra, te da će razgovarati oko izbornog zakonodavstva i da ta pitanja treba riješiti sukladno Ustavu BiH.

Plenković je ponovio kako je Hrvatskoj važno da se poštuje slovo i duh Daytonskog sporazuma.

“Ukoliko se poštuje načelo legitimnosti, političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, onda takvih pitanja nema”, poručio je Plenković, te istakao kako je najvažnije nastaviti dijalog koji bi trebao dovesti do određenih pomaka.

Tokom razgovora Plenkovića i Čovića, između ostalog, razgovaralo se i o lokalnim izborima u BiH.

Čović je rekao kako HDZ BiH sa svojim partnerima želi osvojiti sve mandate kada su u pitanju načelnici, gradonačelnici tamo gdje su Hrvati većina.

“Na poseban način sam informirao Plenkovića oko Mostara, gdje je napravljen izuzetak, pa je Mostar opet odvojen posebno”, kazao je Čović.

Plenkovića je, kako kaže, upoznao i o tome kako je sporazum oko Mostara značio i sporazum oko izbornog zakona.

“Nakon 12 godina, Mostar će imati izbore, što je poseban izazov i vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora BiH ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti podršku za svoje politike i programe, te preuzeti odgovornost u jedinicama lokalne samouprave nakon izbora ove jeseni”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na stanje u regiji, nazvavši ga dinamičnim, posebno nakon izbora u Crnoj Gori. Po njegovim riječima, Hrvatska se zalaže za stabilnost i mir u svim susjednim zemljama.

(Fena)