U Mostaru ustoličen mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić

U Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u ponedjeljak je, na praznik Uznesenja Svetog Krsta, slavljena sveta misa prilikom koje je ustoličen mostarsko-duvanjski biskup i trajni upravnik trebinjsko-mrkanski Petar Palić.

Prije obreda ustoličenja, biskup Ratko Perić osvrnuo se na sve godine svoje službe i zahvalio i na radostima i na nevoljama s kojima se susretao.

– Zahvaljujemo ti Duše Sveti i na svakoj milosti bila ona u obliku radosti ili nevolje kojom si nas s pravom provjeravao i hvala ti na svakome križu kojim si prokušavao našu vjernost tvome spasonosnomu djelu. Za one vjernosti Ti najiskrenije zahvaljujemo, a za one nevjernosti najponiznije Te molimo za oproštenje. Započeto u znaku Uzvišenja Svetog Križa Kristova i evo meni završava aktivna služba u znaku Uzvišenja Svetoga Križa Kristova – kazao je dosadašnji biskup Ratko Perić.

Novom mostarsko-duvanjskom biskupu Petru Paliću poželio je obilje blagoslova i mudrosti kao i uspjeha u radu.

Nakon toga je uslijedio obred ustoličenje biskupa Petra Palića.

Savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini Amaury Medina Blanco pročitao je na latinskom, a potom na hrvatskom jeziku Papina bulu – apostolsko pismo imenovanja biskupa Petra Palića mostarsko duvanjskim biskupom i trajnim upravnikom mrkanskim.

Uslijedilo je predavanje biskupova štapa. Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto pratio je Palića do biskupove stolice, te mu je biskup Perić predao svoj štap, koji simbolizuje pastirsku službu i upravljanje biskupijom.

U svojoj propovijedi, biskup Petar Palić kazao je kako je svjestan kako trenutaka poteškoća i kušnja neće nedostajati, ali “Isus nas podstiče da vjerujemo njegovoj riječi i da se ne bojimo”.

Biskup Palić je istakao kako sanja BiH kao zemlju ravnopravnih u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka.

“Na početku svoje službe pastira Hercegovačkih biskupija, želim poput Jakova sanjati. Smijem li se usuditi i možemo li svi sanjati pa i to da će se situacija slučaja i fenomena pretvoriti u odgovornu stvarnost  i novu mogućnost življenja božje ljubavi i  novi kairos izgradnje Hristova kraljevstva”, poručio je Palić.

Nadalje je naveo kako želi sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli, zemlju kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka.

“Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira, sloge i skladnoga napretka, bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji u kojoj ne vlada pravo jačega nego uzajamno poštovanje i razumijevanje”, kazao je Palić.

Inače, Petar Palić rođen je u Prištini, 3. jula 1972. godine, u porodici janjevačkih Hrvata. Nakon osnovne škole, pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici, te Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Za sveštenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. jun a 1996. godine. U oktobru 2005. godine, upisao je postdiplomski studij teologije na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, a istovremeno mu je mons. Egon Kapellari, biskup biskupije Graz-Seckau, povjerio upravu župe Dobl, kojom je upravljao do septembra 2008. godine.

Na tom Sveučilištu postigao je doktorat iz teologije 2009. godine, s temom Für eine Kultur des Lebens. Das Engagement der Kirche für eine Kultur des Lebens in Kroatien auf dem Hintergrund der Enzyklika Evangelium vitae in den Jahren 1995-2005 (Za kulturu života. Zauzimanje Crkve u Hrvatskoj za kulturu života na temelju enciklike Evanđelje života od 1995-2005).

U biskupiji je obavljao službu predstojnika Katehetskog ureda, ličnog sekretara dubrovačkog biskupa, direktora Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika. Od 2011. do 2017. godine, obavljao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije. Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjete pape Ivana Pavla II. Dubrovniku, te predsjednik Organizacionog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014. godine. Bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju. Od 2017. godine, vrši službu generalnog sekretara Hrvatske biskupske konferencije. Papa Franjo imenovao ga je hvarskim biskupom, 9. marta 2018. godine. Zaređen je za biskupa 30. aprila 2018. godine u hvarskoj katedrali, te ujedno preuzeo upravljanje biskupijom. Glavni zareditelj bio je Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, a suzareditelji Slobodan Štambuk, hvarski biskup u miru, i Mate Uzinić, dubrovački biskup.

(Fena)