U Srbiji 29 novozaraženih, najmanje od 2. juna

3d render virus on a red background

U Srbiji za posljednja 24 sata nije bilo preminulih od posljedica covida-19, a zdravstvene vlasti u ponedeljak su službeno prijavile 5.930 testiranih i samo 29 osoba pozitivnih na koronavirus, što je najmanje novozaraženih od 2. juna.

Na bolničkom liječenju je 391 pacijent, a 28 ih je na respiratorima.

Od početka epidemije 6. marta. u Srbiji je ukupno testirano 1.033.988 osoba i registrovano 32.437 slučajeva covida-19. Umrle su 733 osobe, a postotak smrtnosti je 2,26, prenosi Hina.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za starije zaražena su 74 korisnika i 26 radnika.

Srbija će od petka u 18 sati zbog covida-19 uvesti mjere pojačanog nadzora nad svim građanima koji se vraćaju iz inostranstva, što ne podrazumijeva karantin ni samoizolaciju, već obavezu javljanja ljekaru radi kontrole zdravstvenog stanja i brze reakcije u slučaju promjena.

Svi povratnici koji uđu u Srbiju poslije 18 sati u petak moraju se javiti epidemiologu ili svom izabranom ljekaru u roku od 24 sata nakon prelaska granice.

“S obzirom da se najveći broj naših građana, koji su sada van zemlje, nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se, prije svega, odnosi na njih, ali faktički i na sve zemlje Evrope u kojima je veća učestalost covida-19 nego u Srbiji”, rekla je ranije tokom dana novinarima članica Kriznog stožera dr. Darja Kisić Tepavčević.

(Fena)