Kanarska ostrva: Trojici hrvatskih državljana određen pritvor

Trojici hrvatskih državljana uhapšenih u srijedu na Kanarskim ostrvima pod sumnjom za trgovinu kokainom određen je pritvor uoči nastavka suđenja, rekao je u ponedeljak glasnogovornik Civilne garde.

Muškarci Z. K. (42), M. M. B. (27) i F. S. (24) nalaze se u pritvoru na Kanarskim ostrvima, španskom ostrvlju uz zapadnu obalu Afrike, nakon što je španjska policija Civilna garda izvijestila u subotu kako je u njihovoj jedrilici pronašla tonu kokaina.

“Određen im je pritvor, nisu odvedeni na (Iberski) poluostrvo u Španiju, nego se nalaze na Kanarskim ostrvima”, rekao je glasnogovornik centralne operativne jedinice (UCO) Civilne garde u telefonskom razgovoru za Hinu.

UCO je nadležan za istraživanje i progon organizovanog kriminala. Glasnogovornik je dodao kako je u petak lokalni istražni sudija odredio pritvor trojici hrvatskih državljana, te da su vjerojatno pritvoreni na ostrvu Tenerife.

Na Tenerifama lokalni glasnogovornik Civilne garde nije odgovarao na pozive.

Postupak vodi sud u Madridu, nadležan među ostalim i za trgovinu drogom, pa je za očekivati da će u idućim danima pritvorenici biti prebačeni u Madrid. Glasnogovornik suda u Madridu u ponedeljak nije odgovorio na pitanje. Advokat pritvorenika nije bio dostupan za komentar.

Međunarodna istraga, u kojoj je učestvovala i hrvatska policija, počela je u februaru, a u srijedu rano ujutro je Civilna garda zaustavila hrvatsku jedrilicu “Majic” s troje članova posade. Nalazili su se 163 kilometra od kanarskog ostrva La Palma. U unutrašnjosti jedrilice pronađeno je 980 paketa s tonom kokaina, saopštila je Civilna garda u subotu.

Tvrdi kako su se hrvatski državljani bili otisnuli na more s kanarskog ostrva Lanzarote i prijavili put prema Brazilu, a onda su skrenuli s njega i pošli uz obalu zapadne Afrike. U području Gvinejskog zaljeva su s nepoznatog broda ukrcali drogu pa zaplovili natrag prema Kanarskim ostrvima, navela je Civilna garda u saopštenju. Kada su se približili La Palmi, zaustavio ih je brod Civilne garde i sproveo na ostrvo.

(Fena)