Lišeno slobode 7 osumjičenih za ratni zločin na području Sokoca

U koordiniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski priapdnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u ranim, jutarnjim satima, na području opštine Sokolac, locirali su, identifikovali i lišili slobode 7 osumnjičenih osoba, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, biće zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i direktni izvršioci ubistva 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, opština Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom 21/22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na ovo selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportovani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena, koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14  a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identifikoane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Tokom dana, realizovaće se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužilaštvo BiH.

Ovim predmetom kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio komandant 2. romanijske motorizovane brigade VRS, koji će biti ispitan u saradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužilac ispitaće osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Jutrošnja akcija, realizovana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, odnosi se na osumnjičene: Milana Tupajića, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac, Radomira Obradovića zv.”Dragan”, rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji komandir SJB Sokolac, Radislava Krstića, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS,nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj, K. N., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, biće zatraženo izručenje, Miladina Gaševića, zv.”Ćirko”, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik komandira Izviđačke čete 2.rmtbr, Momira Kezunovićq, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr, Branislava Kezunovića zv. “Miki”, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr, Željka Gaševića, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr, Jadranka Šuka, rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr.

M. N.

(NovaSloboda.ba)