Podignuta optužnica protiv Ranka Petrovića zbog ugrožavanja bezbjednosti Wigemarka i glavne tužiteljice Tadić

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ranka Petrović, rođenog 1990. godine  u Tuzli, nastanjen u Tuzli.

Optuženi se tereti da je, tokom marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom, šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njeno ubistvo, što je kod navedenih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život, kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz člana 192. i napad na službenu osobu u vršenju poslova bezbjednosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnog djela iz člana 241b. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(NovaSloboda.ba)