Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 10 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 12, Jajce, Livno, Tuzla i Zenica 14, Bihać, Sanski Most i Sarajevo 15, Banja Luka, Doboj, Gradačac i Grude 16, Bijeljina i Široki Brijeg 17, Stolac 20, Trebinje 21, Mostar 22 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima lokalno u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. U poslijepodnevnim satima moguć je rijedak i slab lokalni pljusak u zapadnim i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 26 i 31, na jugu zemlje do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Svježija noć, uz mirniji san, ugodno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata ne bi trebale biti izražene ni tokom jutra.

U poslijepodnevnim satima poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Sa dolaskom večeri, obzirom na blizinu pogoršanja, kod osjetljivijih osoba moguće su umjerene meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, reumatskih bolova, nesanice.

—–

BIHAMK

Zbog radova obustavljanje saobraćaja na brojnim dionicama

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Lašvu i Drinu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Pelagićevo-Srebrenik (u mjestu Špionica), Jablanica-Mostar, Maglaj-Doboj (Mravići), Bosanski Petrovac-Ključ (Gornje Bravsko), Šićki Brod-Srebrenik, Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)