Zbog izborne prevare: SIPA izvršila pretres na području Sanskog Mosta

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, uz naredbu Suda BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz asistenciju policije MUP-a USK, su na području Sanskog Mosta izvršili pretrese objekata i prostorija, koje koriste troje osumnjičenih, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije.

Akcija je realizovana u okviru istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv osoba koje su osumnjičene da su tokom opštih izbora 2018. godine, počinile krivično djelo izborne prevare, iz člana 154. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)