Dom zdravlja Mostar dobio dva moderna vozila za hitnu medicinsku pomoć

Dom zdravlja Mostar u četvrtak je dobio dva moderno opremljena vozila za hitnu medicinsku pomoć.

Vozila hitne pomoći nabavljena su u okviru IPA projekta prekogranične saradnje, a njihova vrijednost je 163.000 eura.

“Od februara 2020. godine u implementaciji je IPA projekat, koji su prije dvije godine pokrenuli djelatnici Doma zdravlja Mostar, zajedno sa Zavodom za hitnu medicinu Zagrebačke županije i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, a ukupna vrijednost projekta je 940.443 eura”, kazao je direktor Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

Napomenuo je kako se spomenuti projekat implementira u više faza.

“Ovo je jedna od faza i nama najznačajnija. U ovom dijelu projekta dobili smo dva nova vozila hitne medicinske pomoć koja su opremljena po svim najmodernijim standardima i sadrže kompletnu opremu za bilo koju hitnu situaciju”, naglasio je Kordić i dodao kako je u sljedećoj faza projekta planirana nabavka opreme i opremanje jednog velikog edukacijskog centra.

Istakao je i kako je ovo najbolji trenutak za nova vozila hitne pomoći.

“Vidimo da zadnjih dana broj pozitivnih pacijenata u Hercegovačko- neretvanskom kantonu i Mostaru visoko raste, te da su potrebe za hitnim intervencijama velike, a biće i sve veće, te će nam ova dva vozila u svemu tome pomoći”,rekao je Kordić.

Direktor Kordić je naglasio kako su zaposleni Doma zdravlja Mostar spomenuti projekat “gurali” uprkos situaciji u kojoj živimo zadnjih šest mjeseci.

“U jednom trenutku se razmišljalo i o stavljanju projekta u ‘stand by’ uprkos ovim vanrednim okolnostima. Bitno je naglasiti da je jedan dio ekipe našao snage i vremena da se projekat nastavi i da nemamo zastoj uprkos koronavirusu”, kazao je Kordić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je kako su vozila dobro opremljena i da će biti izuzetno značajna za Mostar.

“Vozila hitne pomoći stigla su u vrijeme koronakrize, kada građani trebaju bolju medicinsku zaštitu i ona će im uveliko olakšati da brže dođu do ljekara”, kazao je gradonačelnik, te još jednom pozvao građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

(Fena)