Inicijativa kandidata Platforme za progres za ograničavanje broja mandata načelnika i gradonačelnika

Četiri kandidata za načenike/gradonačelnike Platforme za progres: Edin Bunda (Ilidža), Sanel Šarić (Novo Sarajevo), Nejira Sarajlić (Stari Grad Sarajevo) i Mirsad Kečanović (Bihać) traže izmjenu i dopunu Izbornog zakona, na način da se ograniči broj mandata načelnika i gradonačelnika na maksimalno dva uzastopna.

Platforma za progres i njeni kandidati se zalažu za promociju zdrave političke konkurencije koja je neophodna za jačanje demokratskih institucija i nastavka demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini i njenim lokalnim zajednicama.

Iz Platforme smatraju da dosadašnja praksa, koja je rezultat propusta u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, nije u skladu sa demokratskim vrijednostima jedne moderne i progresivne države, kakva Bosna i Hercegovina nastoji biti.

Takođe, ovakva praksa nosi opasnost od privatizacije lokalnih zajednica, jer aktuelnim načelnicima/gradonačelnicima pruža resurse koji im omogućavaju da na pozicijama ostanu dovoljno dugo da stvore strukture i poznanstva kojima će privatizovati cijelu opštinu/ grad i napraviti sistem koji će služiti prvenstveno njihovim i interesima njihovog biračkog tijela.

Upravo to je razlog zašto najveći broj aktuelnih načelnika/gradonačenika bude reizabrano. Izbori bi trebali biti test za one koji su obavljali javne funkcije i prilika za nova lica da im budu konkurencija u iznošenju novih ideja i pristupa politici. Na taj način, stvaraju se jednake prilike za sve aktere političkih procesa da osvoje povjerenje građana. Takođe, to je i prilika za građane da na osnovu stvarne konkurencije i kriterija, izaberu najbolje i najsposobnije osobe da vode njihove lokalne zajednice.

Iako se radi o inicijativi za više organe države, ona se direktno odražava na život građana u lokalnim zajednicama. Zbog toga, četiri kandidata Platforme za progres istupaju sa zajedničkom inicijativom, uz obećanje da će, nezavisno od usvajanja iste od strane nadležnih organa, oni ispoštovati demokratske principe i, u slučaju izbora i reizbora bilo koga od njih, neće se kandidovati nakon isteka svog drugog mandata.

Promjena u zajednici počinje preuzimanjem lične odgovornosti svakoga od nas. Bez poštivanja i slijeđenja demokratskih principa ne možemo očekivati napredak. Zato, bez obzira na propuste u odredbama zakona Bosne i Hercegovine na lokalnom, entitetskom ili državnom nivou, Platforma za progres i svi njeni kandidati će svojim primjerom ukazivati na potrebne promjene i principe koji su neophodni kako bi našoj državi i svima nama bilo bolje, srtoji na kraju sapštenja.

(NovaSloboda.ba)