Izetbegović: Bošnjaci su postali politički i vojni faktor bez koga nema nijedne kalkulacije

Bošnjaci su postali politički i vojni faktor bez koga nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu, a toga ne bi bilo da nije bilo SDA, poručio je u svom obraćanju sinoć u Mostaru, u povodu 30. godišnjice Gradskog odbora SDA Mostar, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

“Čestitam vam 30 godina postojanja i djelovanja gradskog odbora SDA Mostar – 30 godina uporne političke i vojne borbe za opstanak i ravnopravnost našeg naroda i naše domovine, za slobodu, demokratiju i prosperitet našeg društva. Za odbranu, oporavak i boljitak Mostara – jednog od najljepših gradova. Bosanskohercegovački patrioti su prošli golgotu, nikome nije bilo lako, ali Mostarcima i Bošnjacima ovog dijela Hercegovine je u svemu bilo duplo teže. Ponosni smo na vas i na sve što ste izdržali i postigli”, kazao je Izetbegović.

Prisjetio se događaja u Mostaru prije 30 godina, tog 16 septembra 1990. godine, kada je prvi skup održan na Veležovom stadionu.

“Sjećam se aktera, dijelova govora rahmetli Alije Izetbegovića. Bilo je jasno da se približavamo sudbonosnim historijskim vrtlozima i iskušenjima. A zatim se sjećamo svake bremenite godine koja je uslijedila – 1991. i rezervista JNA, koji su maltretirali Mostar i Hercegovinu, 1992. i Perišićevih bombardovanja grada, zločina u Zaliku, 1993. i napada HVO, Vraniće, Dretelja, rušenja Stoca, Mostara… Dno rata, najniža i najdepresivnija točka za sve nas, ne samo za Mostarce, je bio taj 9 novembar 1993. godine kada je srušen Stari most. Preciznije – kada je ubijen Stari most, jer taj čin smo svi tako osjetili, kao nepojmljivu i nedopustivu stvar u bilo kojim okolnostima2 kazao je.

Dalje se prisjetio Washingtonskog sporazuma, napada koji su se i dalje dešavali, napada na Košnika i predstavnike međunarodne zajednice.

“Svega se sjećamo, ništa nećemo zaboraviti, ali nećemo dopustiti da nas mržnja savlada, da ostanemo robovi prošlosti. Zato ćemo se sa radošću sjećati i obnove Starog mosta, i Stare jezgre, i obnove Pravoslavne crkve, i obnove hotela Ruža…. Ponosan sam što smo dio svega toga bili i mi iz rukovodstva SDA. Na putu ka ovom mjestu sam navratio na gradilište velike džamije u Zaliku. Čestitam vam na ovom graditeljskom i finansijskom naporu. Prave se nove džamije širom BiH, a skoro sve stare, koje su bile porušene u proteklom ratu, su obnovljene. I to je prvi put tako u posljednjih 150 godina, u tom vijeku i po u kom su krenuli napadi na Bošnjake. Prvi put se vraćamo u mjesta iz koji smo protjerani, i prvi put se uspravljaju porušena minareta”, rekao je Izetbegović.

 To je tako, naglasio je, jer su Bošnjaci postali politički i vojni faktor bez kojeg nema više nijedne kalkulacije u BiH niti na Balkanu, “a toga ne bi bilo da nije bilo SDA”.

“Raduje nas i obnova Pravoslavne crkve, bez koje Mostar nije Mostar. Sve je to dio nas i našeg šarolikog bogatstva. I tekija na Buni, i manastir u Žitomislićima, i katoličke crkve u Međugorju, sav ovaj vreli kamen, i ova ledena modra rijeka, vinogradi i voćnjaci. Bez obzira na sukobe koje smo u proteklom vijeku, prošli nikada ne smijemo zaboraviti da smo svi mi jedni od drugih, istog smo porijekla, skoro istog jezika, pripadnici sličnih monoteističkih vjera. Teško onima koji svoju sreću vide u tome da nestane crkve, džamije, mosta, komšije. To nije duh Bosne i Hercegovine. To je zloduh koji nigdje nije dobra donio – kazao je.

Prava BiH, smatra Izetbegović,  je kao velika krošnja koja uvijek daje i hrani. I prašta što joj lome grane i bacaju pritke da obore njene plodove.

“Bilo bi zanimljivo prebrojati koliko je ova zemlja susjednim zemljama dala stanovnika, intelektualaca, umjetnika, predsjednika, sportista. Govore o njihovima dijasporama u BiH – ali upravo je obratno: mi imamo dijaspore u susjednim zemljama”, naveo je.

Poručio je da je već 30 godina praštanje i dobro “naša politička filozofija”.

“Naravno, uz to i snaga i izdržljivost. Dug smo put tako prešli. Na tom putu su naš narod i zemlju napadali – mi smo ih branili. Oni su rušili – mi smo popravljali i gradili. Oni su zavađali – mi smo mirili. Oni su vrijeđali – mi smo praštali. Oni su postavljali blokade – mi smo ih uklanjali. Oni su proizvodili krize – mi smo ih rješavali. I tako će se to nastaviti, i tako će to i završiti – oni koji proizvode nered i konflikt će se umoriti – mi se nećemo umoriti!”, kazao je Izetbegović.

Najavio je da SDA s ovakvim pristupom i emocijom ide i u lokalne izbore.

“U Mostaru prvi put nakon 12 godina. Ne idemo sa parolom PROTIV, već sa parolom ZA! Za pomireni Mostar, za Mostar koji je spoj tradicije i savremenosti, za čisti i uredni Mostar, za grad koji će biti šampion u turizmu, koji će garantovati svojim stanovnicima zaposlenje, bogat kulturni život i jasnu perspektivu. Za evropski Mostar! Svi ćemo biti uz vas u decembru. Odličan posao ste obavili do sada, i mi iz vrhva SDA smo pomagali, dr. Zvizdić posebno. Čestitam Mariću i Špagi na širokoj koaliciji koju su okupili – trebalo je mnogo pameti i snage da se prvo pobijedi samog sebe kako bi se napravilo jedinstvo u ovakvim okolnostima. Ta pobjeda će akoBogda omogućiti i onu u decembru! Uvijek smo bili uz vas, i uvijek ćemo biti. I uvijek će se naći prostor za predstavnike Hercegovine, i u vrhu SDA i u vrhu vlasti”,kazao je on.

Na kraju je spomenuo dva imena koja mnogo znače.

“Prvo je ime prvog predsjednika SDA i BiH, rahmetli Alije Izetbegovića u čijem srcu, kabinetu i kući je uvijek bilo mjesta za predstavnike Mostara i Hercegovine. Za njega je Richard Hollbrooke kazao: Da nije bilo Alije, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Ima u ovome istine, ali reducirane, treba ovu formulaciju proširiti. Ja bih rekao ovako: da nije bilo Alije, SDA, Patriotske lige i Armije, da nije bilo boraca poput rahmetli Midhata Hujdura-Hujke, ne bi bilo ni Mostara ni Bosne, ni Hercegovine! Za sjećanje na ovaj dan, tridesetogodišnji SDA Mostar sam vam donio jednu lijepu knjigu – Povijesni Atlas Bosne i Hercegovine. U njemu su karte naše zemlje stare preko pola milenija, svjedočanstvo o njenom trajanju i suverenitetu. Granice su se mijenjale, zemlja je nekada bila veća, nekada manja, ali je uvijek bilo Bosne i Hercegovine. Pokušaj da se te granice drastično promijene je osujećen u odbrani od agresije u vremenu od 1992 do 1995. Ogroman doprinos, nesrazmjeran, da to bude tako su dali Mostarci i Hercegovci. Neka je rahmet i vječno sjećanje na one koji su toj borbi položili živote, i neka vječno živi naša domovina – Bosna i Hercegovina!” kazao je Izetbegović na proslavi u Mostaru.

O istorijskom datumu osnivanja SDA u Mostaru govorili su predsjednik Gradskog odbora Salem Marić i predsjednik Kantonalnog odbora Edin Mušić. Sinoćnoj svečanosti prisustvovali su i bivši predsjednici GO Fatima Leho, Hamdija Jahić i dr. Zijo Hadžiomerović, kojima su uručene i Plakete za doprinos radu stranke.

(Fena)