Razvojna banka FBiH pomaže privrednicima i zanatlijama HNK-a u doba koronavirusa

Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potpisali su u Sarajevu Protokol o saradnji s ciljem subvencioniranja kamatne stope za privrednike i zanatlije iz svih oblasti s područja tog kantona, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Biće to urađeno iz Kreditne linije za likvidnost privrednicima i zanatlijama za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih panedimijom koronavirusa, po kamatnoj stopi koju u cjelosti preuzima HNK. Za krajnjeg korisnika to znači da nema obaveze po osnovu kamate i troškova obrade i s rokom otplate do 36 mjeseci, uz grejs period od 12 mjeseci.

Kako je Fejzić rekao novinarima, namjena te kreditne linije je tekuća likvidnost preduzeća koja je ugrožena usijed pandemije ‘i konkretnija je mjera nego klasični moratorij’. Pojašnjava da je Protokol osnova za zaključivanje ugovora o depozitu novca, koji će se iz HNK deponovati na račun Razvojne banke.

Radi se o 500.000 KM koje su izdvojene iz budžeta i namijenjene su  kao jedna u nizu mjera što ih je preduzeo taj kanton za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom.

“Vjerujem da se naredne godine nećemo baviti posljedicama pandemije, nego ćemo isti protokol potpisati za razvoj turizma, privrede, malih i srednjih preduzeća u tom kantonu. Nadati se da će Vlada HNK-a učestvovati i u subvenciji i drugih kreditnih linija koje znače ekonomski napredak i novo zapošljavanje”, kazao je Fejzić i dodao da je to prvi protokol te vrste.

Premijer HNK-a Nevenko Herceg ističe želju za pomoć oporavku privrede, očuvanju radnih mjesta i demografske slike, za koju kaže da je jednako ugrožena ili je slabašna na svim dijelovima BiH. Kaže da ta kreditna sredstva idu prema ozbiljnim privrednicima i zanatlijama da očuvaju likvidnost i stabilnost, te za oporavak privrede u cjelini, prvenstveno malih i srednjih preduzeća, naročito iz oblasti turizma, drvne industrije, metalskog sektora i sve ono što je prioritetna oblast privrede i izvozni segment.

“Određeni iznos ide za postojeće aranžmane sa Razvojnom bankom, a drugi ide kroz javni poziv. Ovo je novac posuđen našoj privredi, na tri godine. Ovo je dobar primjer kako državna banka pomaže svom privrednom segmentu kad je pogođen prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom”, istakao je Herceg.

Razvojna banka FBiH i ranije je izišla s programom olakšica prema klijentima koji su ispunjavali uslove i bili pogođeni pandemijom. Paralelno su naglasili da su privredi potrebna nova sredstva, po povoljnim uslovima.

(Fena)