Građani Srbije koji danas poslije 16 sati uđu u zemlju pod posebnim zdravstvenim nadzorom

Nove mjere Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona danas će stupiti na snagu za građane koji se vraćaju iz zemalja gdje je veliki broj zaraženih, a podrazumjevaju da svi koji nakon 18 sati uđu u Srbiju budu pod posebnim i pojačanim zdravstvenim nadzorom.

Oni će na granici dobiti upozorenja sa instrukcijama kako da se ponašaju ukoliko imaju, odnosno ako nemaju simptome virusa korona.

Građani koji imaju simptome dužni su da se jave u covid ambulante, dok oni koji ih nemaju trebaju odmah po povratku učiniti test samoprocjene na koronavirus, koji je dostupan na sajtu e-zdravlje.

Preporučeno je da se rezultati prvog testa sačuvaju, a da se nakon deset dana, koliko traje period zdravstvenog nadzora, ponovi test samoprocjene.

Nadležni apeluju na odgovornost i podsjećaju da su Zakonom predviđene kazne od 50.000 do 150.000 dinara (od 430 do 1.280 eura) u slučaju ugrožavanja zdravlja ljudi.

Od početka epidemije, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 32.695 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je 738 ljudi.

Do sada je testirano ukupno 1,056.256 ljudi. Iako je epidemijska situacija trenutno povoljna Krizni štab je upozorio da nije vrijeme za opuštanje.

(Srna)