Dan Karađoz-begove medrese: Škola tradicije, učenosti i savremenosti obilježila jubilej

Svečanim programom održanim u atriju škole juče obilježen Dan Karađoz-begove medrese. Karađoz-begova medresa u Mostaru osnovana je prije 463 godine, a njen reaktivirani rad otpočeo je 18. septembra 1995. godine.

Odlomak Časnog Kur’ana na početku svečanosti proučio je, kao i prije 25 godina, hafiz Emin Tucović, profesor koji je u Karađoz-begovoj medresi zaposlen od prvog dana njenog reaktiviranog rada.

Recitalom o Medresi na pređeni put od 25 godina podsjetila je maturantica Sara Kazazić, dok je na prve medresanske korake, prve generacije, prve muderrise, predvodnike, prve medresanske strepnje i nade kasidom „Uspomene“, podsjetila maturantica Sara Mezit.

Svoju poruku u ovom značajnom danu uputio je profesor hafiz Aid Tulek, diplomant prve poslijeratne generacije, a danas direktor Karađoz-begove medrese.

„Čestitam vam Dan Karađoz-begove medrese. Septembra 1995. godine ova škola je otvorila vrata svojoj prvoj poslijeratnoj generaciji, a mi sada obilježavamo ovaj značajan jubilej na jedan skroman način, shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Bez obzira na situaciju, želimo da se prisjetimo tih prvih dana, želimo da iskažemo vrijednost ove škole i svega što ona nosi, te da se prisjetimo njene historije, ali i da pogledamo u budućnost i perspektive koje nosi Karađoz-begova medresa“, poručio je profesor hafiz Aid Tulek.

Čestitku povodom 463 godine od osnivanja i 25 godina od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese uputio je mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora ove škole.

„Četiri stotine šezdeset i tri godine od njenog osnivanja i dvadeset i pet godina reaktiviranog rada čini Karađoz-begovu medresu u Mostaru jedinstvenom u Hercegovini. Dvadeset i pet godina reaktiviranog rada donijelo je lijepih uspjehā i, ako Bog da, donijet će još, a na korist ove naše lijepe Bosne i Hercegovine, ali i šire“, stoji, između ostalog, u čestitki Muftije mostarskog.

Na svečanoj sjednici direktor škole je zahvalio profesorima koji su u Medresi od prvog dana njenog reaktiviranog rada: Šefki Tinjaku, Smaji Čolakoviću i hafizu Eminu Tucoviću, ali i svim drugim profesorima i odgajateljima koji svojim zalaganjem utiru sigurne i uspješne korake u medresanskom radu i djelovanju.

Sve aktivnosti obilježavanja ovog značajnog dana priređene su i održane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

(NovaSloboda.ba)