Srbija počela primjenu pojačanog epidemiološkog nadzora, kazne do 1.300 eura

U Srbiji je sinoć, od 18 sati, na snazi odluka Kriznog štaba da se državljani Srbije, koji se vraćaju iz zemalja s velikim brojem zaraženih koronavirusom, moraju registrovati u elektronskom covid sistemu kako bi se, u slučaju pojave simptoma, moglo brzo regovati i spriječiti dalje širenje zaraze.

Povratnici u Srbiju koji to ne učine riskiraju novčane kazne od oko 1.300 eura.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon rekao je, za Radioteleviziju Srbije, kako se iz zemalja bliskog okruženja – Crne Gore, BiH i Hrvatske, očekuje više od 50.000 ljudi, te da ne postoji inspekcijski sistem koji bi ih sve mogao kontrolisati.

Članica Kriznog štaba srbijanske vlade Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije novinarima da među povratnicima ima zaraženih, te da se u jednom beogradskom domu zdravlja od devetoro pozitivnih, prijavilo troje koje je došlo iz Crne Gore, a povratnika pozitivnih na covid 19 “ima i iz Hrvatske, Egipta i Turske”.

Radiotelevizija Srbije javila je jučepopodne da su na graničnom prelazu Gostun između Srbije i Crne Gore duge kolone putničkih automobila nakon što su srbijanske zdravstvene vlasti pozvale svoje sunarodnjake da se prije petka u 18 sati vrate u zemlju i najavile strože mjere nadzora.

Prema asinoćnjim izvještajima s prielaza prema Crnoj Gori, te na prelazu Bajakovo-Batrovci s Hrvatskom nema kolona i dužih zadržavanja, prenosi Hina.

(Fena)