Kulenović: “Zagrebački sastanak” je nastavak etno-teritorijalnih politika

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović smatra da je nedavni sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem samo nastavak etno-teritorijalnih politika, uključujući i praksu da se Ustav Republike Hrvatske stavlja iznad Ustava BiH prema dijelu političkog naroda u BiH.

To je kazao na današnjoj online redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Bespuća zagrebačkih susreta”.

Kulenović smatra da su uvredljivost i arogancija službenog Zagreba “kap koja je prevršila mjeru” i koja predstavlja kontinuitet arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu.

“Moderna politička nacija BiH razvija se snažnije i otvorenije i vjerujemo da će u budućnosti tako i biti”, kazao je Kulenović.

Psiholog i analitičar Ibrahim Prohić smatra da taj “diplomatski incident” ponovo reafirmiše etnički princip kao krunski, na kome se uspostavlja ustavna konstitucija i odnosi u regionu.

Osnovni propust “zagrebačkog sastanka” je, dodao je, što su zaobiđene institucije BiH i što se na taj način derogira država BiH.

“Nemamo više pravo na naivnost nakon svega. Tačno je da taj događaj ima predizborne motive, ali to nije glavni motiv takvih postupaka, već to što region nije odmakao od ratnih devedesetih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u tim godinama”, kazao je Prohić.

Bivši poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ante Čolak smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu u stvari pokušaj blokade donošenja Briselskih sankcija za Dodika.

“Te sankcije bi za njega značile primjenu Bonskih ovlasti u BiH, što bi podrazumijevalo promtno djelovanje visokog predstavnika bez obzira na Vijeće za implementaciju mira”, zaključio je Čolak.

(Fena)