U Sloveniji 111 novozaraženih koronavirusom, jedan umro

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 2.288 testiranih potvrđeno 111 zaraženih koronavirusom, a umro je još jedan pacijent od covida-19, objavila je u nedelju slovenska vlada u tvitu.

To što broj zaraženih i dalje ostaje iznad sto. epidemiolozi ocjenjuju zabrinjavajućim i smatraju da neće padati niti iduće sedmice. S novim zarazama zabilježenim u zadnja 24 sata, ukupni broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 4.420. od čega je aktivnih slučajeva 1.255, a broj umrlih povećao se na 142.

U bolnicama je 66 oboljelih, što je jednak broj kao i prethodni dan, ali je za tri pacijenta povećan broj onih koji su na intenzivnom liječenju i sada ih je 13, većina na respiratorima.

Najveći broj novih zaraza u zadnja 24 sata potvrđen je u Ljubljani (28), zatim u opštini Pivka na zapadu zemlje gdje je veliko žarište u istoimenom peradarskom poduzeću.

U zadnja 24 sata, potvrđeno je šest novozaraženih u domovima za starije, te tri infekcije među radnicima u zdravstvu.

Uz pooštravanja epidemioloških mjera u radnim sredinama, školama i na otvorenim javnim površinama, gdje je od kraja sedmice, takođe, obavezno nošenje maski, slovenska vlada odredila je i propis po kome lokali smiju raditi najkasnije do 22,30 sati, čime se nastoji smanjiti širenje virusa, prenosi Hina.

(Fena)