Korman i Ćulum razgovarali o modalitetima saradnje na suzbijanju sigurnosnih prijetnji

Zamjenik direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman danas je u prvu radnu posjetu primio direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darku Ćuluma.

Korman je čestitao Ćulumu na preuzetoj funkciji, te mu poželio uspjeh u budućem radu, te se, istovremeno, osvrnuo na veoma uspješnu međusobnu saradnju u periodu njegovog obnašanja funkcije direktora Policije RS.

Sagovornici su se usaglasili da je dosadašnja saradnja SIPA-e i FUP-a uvijek bila na zavidnom nivou, te su u tom pravcu razmotrili modalitete za unapređenje budućeg djelovanja i još bolje koordinacije navedenih institucija u borbi protiv svih oblika kriminala.

U cilju jačanja saradnje između ove dvije policijske agencije, te poboljšanja efikasnosti i kvalitete rada, kao i koordinacije prilikom provođenja istražnih radnji, sagovornici su definisali najbolji način za unapređenje zajedničke prakse u otkrivanju i dokumentovanju krivičnih djela iz domena nadležnosti ovih institucija.

Jedan od zaključaka i prijedloga sa sastanka odnosi se na razvoj zajedničkih operativnih planova, intenziviranje komunikacije, razmjene informacija i eventualno formiranja zajedničkih istražnih timova, kako bi se na adekvatan način odgovorilo svakoj sigurnosnoj prijetnji, te ojačalo povjerenje građanstva u Bosni i Hercegovini.

“Dobra saradnja između policijskih agencija na različitim nivoima je jedini ispravan i zakonit način kao i svrha postojanja”, zaključio je Korman, saopšteno je iz FUP-a.

(Fena)