Predstavnici Udruženja preduzetnika Hercegovine pozdravili napore Vlade HNK-a

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i ministar privrede Željko Laketić susreli su se juče s predstavnicima Udruženja preduzetnika Hercegovine, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Predsjednik Herceg se osvrnuo na aktivnosti koje je Vlada preduzela kako bi pomogla priovredi i očuvanju radnih mjesta.

”Nakon pripreme i izrade Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK-a, odnosno tzv. Korona zakona, te nakon što je Interresorna komisija na osnovu Javnog poziva, napravila analizu pristiglih prijava, donesene su konkretne odluke kojima se privrednim subjektima koji su ispunili uslove uplaćuju finansijska sredstva. Kroz ukupno tri odluke Vlade, osigurali smo pdršku za gotovo 2.000 privrednih subjekata koji su se prijavili unutar resora privrede, trgovine i turizma, zdravstva, prosvjete i saobraćaja. Kako su se na Javni poziv prijavila ukupno 2.143 poslovna subjekta, pred komisijom je bio ogroman posao, a ovih dana još jednom će se ponova proanalizirati sve odbačene prijave, kako bismo bili potpuno sigurni u svaku odluku. Ukoliko bude dorada, donijećemo još jednu odluku o finansijskoj podršci“, kazao je Herceg.

Takođe, dodao je i to kako je u ime Vlade, prije nekoliko dana, potpisao Protokol o saradnji s Razvojnom bankom FBiH, kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani.

”Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi kanton u FBiH koji je potpisao ovakav Protokol, kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci, za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita. Dio sredstava iz Protokola biće namijenjen i postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom. To je novac posuđen našoj privredi na tri godine i predstavlja dobar primjer kako državna banka pomaže svoju privredu kada je pogođena prirodnom ili bilo kojom drugom nesrećom,”  zaključio je Herceg.

Predstavnici Udruženja pozdravili su napore kantonalne vlade koji su do sada učinjeni kroz provođenje tzv. Korona zakona, te pruženoj podršci pogođenim granama  s ciljem  ublažavanja negativnih posljedica u privredi. Izrazili su zadovoljstvo aktivnostima Vlade koje čini kako bi se još jednom provjerila dokumenta privrednih subjekata čije su prijave odbačene s ciljem uočavanja mogućih grešaka zbog izuzetno velikog broja prijava. Snažno su poduprli potpisivanje Protokola Vlade i Razvojne banke, koji će omogućiti privrednicima apliciranje na povoljne kreditne aranžmane. Takođe, naglasili su potrebu da se i drugi nivoi vlasti intenzivnije uključe u podršku privredi, koja trpi velike posljedice koronakrize.

Zaključeno je kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugrožene privrede i očuvanju radnih mjesta.

(NovaSloboda.ba)