Pretežno oblačno i nestabilno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U ranim jutarnjim satima prolazni pljuskovi su registrovani na sjeveru zemlje.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati Bjelašnica 7 stepeni, Bijeljina i Ivan Sedlo 12, Bugojno i Tuzla 13, Livno, Sarajevo i Zenica 14, Banja Luka, Bihać, Doboj i Jajce 15, Prijedor i Sanski Most 16, Grude, Široki Brijeg i Trebinje 18, Stolac 19, Mostar 20, Neum 21 stepen.


Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Padavine uglavnom u drugoj polovini dana.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Promjenljivo, mjestimično tmurno vrijeme, praćeno povremeno jačim južnim strujanjem, u većem dijelu zemlje uslovljava nepovoljne biometeorološke prilike.

Nešto ugodnije će biti u unutrašnjosti, tokom prijepodneva, a sa odmicanjem dana i ovde će se opšta slika pogoršati.

Kod osjetljivih osoba moguće su reakcije u vidu glavobolje, iscrpljenosti, reumatskih i bolova na mjestima povreda.

Poželjno je umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu. Povećana je i opasnost od odrona, pa savjetujemo oprezniju vožnju. Vidljivost je zbog magle smanjena na širem području Prijedora.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je, zbog radova, obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Obustavljanje saobraćaja na snazi je i u tunelu Vinac (Jajce-Donji Vakuf), a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo (Jošanica-Rajlovac), kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Tarčin-Konjic (kod mjesta Zukići), Karanovac-Crna Rijeka (kanjon Tijesno), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Jablanica-Mostar, Maglaj-Doboj (Mravići), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

U toku su sanacioni radovi u mjestu Bila (Vitez-Travnik), zbog čega se svaki dan (osim nedjelje) od 07 do 19 sati saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati. Granični prelaz Deleuša zatvoren je zbog radova, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)