Zbog nepoštivanja epidemioloških mjera povećan broj slučajeva koronavirusa u HNK-u

Na današnjem sastanku Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a razmatrano je epidemiološko stanje u kantonu, pri čemu se prezentirani aktuelni podaci vezani za broj i strukturu pozitivnih na koronavirus u kantonu. Opšta je ocjena kako je epidemiološko stanje sve ozbiljnije, a razlog za povećan broj COVID-pozitivnih osoba, što je Štab u više navrata isticao, nije u nedostatku propisanih mjera, već u njihovom nepoštivanju, navodi se u saopštenju iz Vlade HNK-a..

Stoga su ponovo pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, posebno držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične i higijene prostora.

Takođr, ponovo je od svih mjerodavnih institucija, posebno MUP-a HNK-a i inspekcijskih službi, zatraženo provođenje pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanja i zaštite građana.

Članovi Štaba upoznati su kako Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite, od Uprave za civilnu zaštitu, odnosno Štaba civilne zaštite HNK,  nije dobilo odgovor na traženje Kriznog štaba Ministarstva da Štabn civilne zaštite HNK-a uputi prijedlog Vladi HNK-a za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće radi pogoršanog epidemiološkog stanja prouzrokovanog širenjem bolesti COVID-19 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Stoga je od Federalnog ministarstva zdravstva zatražilo da uputi inicijativu da Federalni štab civilne zaštite predloži Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Takođe je, s ciljem lakšeg organizovanja nastavnog procesa, usvojena izmjena epidemioloških preporuka, koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu. Naime, u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, posebno distanca između učenika, maksimalan broj učenika može biti 18.

Na današnjoj sjednici usvojene su i Revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, te završetak izolacije i samoizolacije, koje će biti upućene svim zdravstvenim ustanovama u HNK-u.

(NovaSloboda.ba)